Oct 12

Veszélyben a kata szerint adózók

Címkék:

Közleményben figyelmezteti a NAV a kisadózó vállalkozások tételes adózását (kata-t) választó ügyfeleit adótartozásuk mielőbbi rendezésére. Akinek ugyanis június 30-án 100 ezer forintot meghaladó tartozása mutatkozik náluk, azt mérlegelés nélkül ki kell zárják 24 hónapra e kedvezményes adózói körből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ma reggeli közleménye szerint e közteher rendkívül kedvező mértéke, és a kilátásba helyezett komoly szankciók ellenére is a katások 15%-a fizetési elmaradásban van az állami adóhatóság felé. Pedig a róluk szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint akinek valamely negyedév utolsó napján – legközelebb június 30-án – az állami adóságnál nyilvántartott végrehajtható tartozása meghaladja a 100 ezer forintot, azt mérlegelés lehetősége nélkül ki kell zárni ebből az adózói körből 24 hónapra.
Pedig a hagyományos módon adózó egyéni vállalkozókhoz, betéti társaságokhoz képest valóban kedvező szabályok vonatkoznak rájuk: főállásúak után havi 50 ezer, mellékfoglalkozásúak után pedig havi 25 ezer forint lerovásával szinte minden adó- és járulékfizetési kötelezettségüket letudhatják. Azért a „szinte”, mivel a helyi iparűzési adót még ezen felül köteles mindenki megfizetni: egyszerűsített eljárással Budapesten például két egyenlő részletben évi 50 ezer forintot. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy mivel ez utóbbi kötelezettség nem az állami adóhatósággal szemben keletkezik, ezért az ilyen tartozás nem számít bele a büntetendő 100 ezer forintos keretbe.
Az a katás tehát, aki biztos akar lenni a dolgában, még a negyedév utolsó napja előtt ellenőrizze a NAV-nál vezetett adófolyószámláját, és ha azon tartozás mutatkozna, rendezze még június 30-a előtt!